Voor deze digitale videoprojectie kleurde Welling zwart-witte filmbeelden die zijn grootvader William C. Welling in de jaren ’30 had gemaakt, digitaal in. De zondagsschilder filmde deze beelden van de Atlantische Oceaan ter inspiratie voor zijn schilderijen. James Wellings broer componeerde de soundtrack. In ‘Seascape’ zien we een kleinzoon als het ware door de ogen van zijn grootvader kijken, maar dan in kleur. De video bevraagt de betekenis van auteurschap en familie, en verbindt onze digitale tijd met het analoge tijdperk van fotografie en film.
Meer info over de kunstenaar en de kunstwerken vind je via deze link.
Het werk ‘Panem et circenses I’ (Brood en Spelen) van Wim Delvoye kadert in een reeks ‘Voetbalgoals’ uit 1990. Het doel bestaat uit glas waardoor je meteen de fragiliteit van de constructie voelt botsen met de kracht van de getrapte bal. Op de ramen staan bakkerstaferelen die rechtstreeks verwijzen naar de titel en breugeliaans doen denken aan de volkse smaak. Dit kunstwerk verwijst enerzijds naar de letterlijke vertaling van de Latijnse slogan van Juvenalis: “Geef het volk voedsel en vermaak, dan houdt het zich koest” en waarschuwt anderzijds voor de broosheid van dit machtsbeginsel.
Meer info over de kunstenaar en de kunstwerken vind je via deze link.
Bovenaan de trappen van S.M.A.K. zie je het werk van Peter Downsbrough staan.
DOOR HET TOEVOEGEN VAN EEN ZWARTE STREEP OF EEN WOORD WIL PETER DOWNSBROUGH JE ANDERS DOEN KIJKEN NAAR EEN RUIMTE.
Peter Downsbrough maakte van 'Two Pipes' of twee pijpen in de vroege jaren 1970 verschillende versies. Elke versie bestaat uit twee stalen buizen van verschillende lengte, loodrecht en naast elkaar in de grond geplaatst. Deze twee pijpen kan je lezen als twee lijnen. Als je nu een foto van de museumgevel maakt, heb je meteen ook een Peter Downsbrough-postkaart met twee verticale lijnen.
Meer info over de kunstenaar en de kunstwerken vind je via deze link.
'Against the Sun' van Stefaan Dheedene is een roterende zaklamp op een driepoot die de baan van de zon volgt. De werken die de lamp omringen, worden al dan niet benadrukt wanneer de lamp ze belicht. Op deze manier verwijst 'Against the Sun' naar de macht van de curator en het dominante kunstdiscours. Dit 'work in progress' ontstond in 2008, maar blijft ‘in progress', aangezien elke opstelling een andere versie van het werk oplevert.
Wanneer wordt een banaal gebruiksvoorwerp zoals een lamp kunst? In dit werk speelt Stefaan Dheedene (°1975, Kortrijk) met deze vraag. Hij laat zich inspireren door dagelijkse waarnemingen, ontmoetingen, beelden en voorwerpen. Dheedenes hybride en soms humoristische reproducties nodigen uit tot nadenken en doorbreken de beladen sfeer die meestal in kunstruimtes hangt.
Meer info over de kunstenaar en de kunstwerken vind je via deze link.
P.I.G. (Piece in Ghent) is een kunstwerk van de Amerikaanse Jason Rhoades, die bekend staat voor zijn levensgrote ‘trashy’ sculpturale installaties waarbij hij conceptuele kunst combineert met een stevige dosis humor. Ook in dit werk: het is een associatieve en humoristische interpretatie van het ‘Lam Gods’ van Van Eyck.
Rhoades startte met het opstellen van een handleiding, te zien op de tekeningen ernaast. Daarna werd ‘de kooi’ volgestouwd met bestaande en zelf vervaardigde voorwerpen. Deze koppelde hij aan motieven uit het middeleeuwse meesterwerk en doordrenkte ze met betekenis, waardoor je zelf verbanden kan leggen. De linken zijn zowel formeel, narratief als allegorisch. Zo verwijst het duivenhokje naar de duif – de Heilige Geest – in het Lam Gods, de handdoeken naar de vacht van het Lam en de whirlpool naar de heilige fontein.
Meer info over de kunstenaar en de kunstwerken vind je via deze link.
Dit werk staat opgesteld in de tentoonstelling 'Uit de Collectie | Poetic Faith' die een ode brengt aan de kracht van en het geloof in de verbeelding. Koop hier je online ticket.