Met onze museumspeurtocht in het Broodthaerskabinet ontdek je de poëtische en tegendraadse humor in de kunst van Marcel Broodthaers. Via verschillende opdrachten rond zijn werk, leer je op een andere manier praten en kijken naar (zijn) kunst.
Praktisch informatie
Welkom in het kabinet van dichter-kunstenaar Marcel Broodthaers. Marcel Broodthaers was een bijzondere man. Pas de laatste twaalf jaar van zijn leven werkte hij als kunstenaar. Zijn eerste kunstwerk? Dat maakte Marcel Broodthaers van zijn gedichtenboekjes die maar niet verkocht raakten. Met gips kleefde hij ze vast op een sokkel. Zo waren het geen boekjes meer, maar werden ze een sculptuur. In één klap werd de dichter een kunstenaar. Marcel Broodthaers zette graag de kunstwereld op haar kop.
DOEN!
Zo wandelde hij ooit eens met een kameel een museum in Brussel binnen. Vind jij de kameel in het Broodthaerskabinet terug?
Wanneer iets in een museum wordt getoond, moet het wel bijzonder zijn. Dit Broodthaerskabinet is een museum binnen een museum. Zijn de dingen in dit kabinet daarom nog meer bijzonder? Zou jij op een andere plek naar deze ouderwetse spiegel hebben gekeken? Kijk nog maar eens goed. Bovenop de spiegel staat een dier. Kan jij zien welk? Dit dier is een symbool (=een vorm die bv. een idee voorstelt) voor macht. Wie is er baas in het museum? De directeur of de kunstenaar? Als je in deze spiegel kijkt, vind je het antwoord misschien…
DOEN!
Alles wat je in de spiegel ziet, wordt een kunstwerk. Maak samen een kunstige selfie in de spiegel en steek net zoals Marcel Broodthaers een vinger in jullie neus.
Deel deze selfie met ons via Instagram, tag #smakgent en #lovesmak. Dan komt jouw selfie op deze pagina terecht.
Hé, wat doet die pot met mosselen hier? Mosselen met friet en voor opa ook een pintje bier. Daar is toch niks speciaals aan? Of toch? Het is een typisch Belgisch gerecht en dat is precies wat Marcel Broodthaers wou laten zien. Is de mosselpot helemaal gevuld? Wat denk jij? Als dichter-kunstenaar speelde Marcel Broodthaers graag woordspelletjes. Zo heb je in het Frans “la moule” (de mossel) en “le moule” (de mal of vorm). Een mosselschelp is de mal voor de mossel die erin zit.
DOEN!
Wat zijn de verschillen tussen een mosselpot op restaurant en de mosselpot hier in het museum. Kun je er zeven verzinnen?
De 289 eieren in dit kunstwerk heeft Marcel Broodthaers niet allemaal zelf opgegeten. Hij haalde de lege eierschalen bij een restaurant in de buurt. Ze moesten allemaal mooi bij elkaar passen, al is geen enkel ei echt hetzelfde. Wat als er een ei van dit werkt breekt? Eierschalen zijn erg broos. Het museum heeft hiervoor een EHBO doos met eierschalen klaar staan die genoeg op elkaar lijken. Met dit weetje verbaas je vast iedereen: vroeger werd verf gemaakt met eigeel. Is dit kunstwerk dan een omgekeerd schilderij? Speel “welk ei ben ik?”. Kies een ei uit en laat de anderen raden welk ei jouw aandacht trok.
DOEN!
Geloof jij dat Marcel Broodthaers echt 289 eierschalen gebruikte? Tel anders maar eens na. En kan jij een meer poëtische titel bedenken? Je mag er maar twee woorden voor gebruiken.
Ga in de tentoonstelling op zoek naar een kat die geen kat is. Gevonden? Zie je dat de kat enkel op een kat lijkt door het schaduwspel dat wordt gespeeld? Een schaduw is, net zoals een tekening, niet altijd wat ze lijkt te zijn. Ze leidt je om de tuin. In de titel van dit werk komen twee andere dieren voor: een muis en een rat. De Muis schrijft Rat. Als je de titel van het werk La Souris écrit rat (à compte d’auteur), 1974 uitspreekt, hoor je: Le Souris écrira (= De muis zal schrijven). Dit is weer een woordspelletje van de kunstenaar.
DOEN!
Bedenk en teken zelf een schaduwdier.
Kan je de schaduw ook met je handen maken?
Teken de schaduw hiernaast op de lege pagina.