stanley brouwn meet de wereld met zijn lichaam. Om te weten hoe lang iets is, gebruikt hij geen lat, maar bijvoorbeeld een voetstap. Zo is de lengte van de museumzaal niet 7,68 meter, maar wel 8,5 brouwn step (stap).
Opdracht: hoeveel stappen is jullie woonkamer? En hoeveel stappen zijn het wanneer iemand anders meet?
Meer info over de kunstenaar en de kunstwerken vind je via deze link.
In 2011 creëerde de Argentijnse kunstenaar Jorge Macchi de tentoonstelling 'Music Stands Still'.
In het werk 'Air de Gand' sneed Jorge Macchi alle gebouwen, pleinen en groene zones uit een plattegrond van de stad Gent. Alleen de straten en waterlopen zijn nog zichtbaar. De stad wordt zo een soort geraamte waar je in je hoofd doorheen kan wandelen.
Opdracht: sluit je ogen en zet de punt van je potlood op een wit blad papier. Wandel met het potlood de weg die je het liefst aflegt. Volg met de punt van het potlood elke bocht die je op je pad tegenkomt. Waar zag je nu ook alweer dat leuke plekje? Volg daarna letterlijk de lijnen die je tekende en maak zo een nieuwe wandeling in je omgeving. Jorge Macchi wil dat je meer stilstaat bij je omgeving, de tijd en het leven in een stad.
Meer info over de kunstenaar en de kunstwerken vind je via deze link.
Elke dag van een kalender werd blootgesteld aan de zon van die dag, van zonsopgang tot zonsondergang.
9 augustus onder de zon van Mount Lebanon
20 september onder de zon van Maastricht
7 oktober onder de zon van Faraya, Libanon
De tijd die voorbijgaat tijdens het wachten kan je ook zichtbaar maken.
Opdracht: als je kranten lang in het licht laat liggen vervaagt de inkt na een tijd. Bedek sommige delen van de krant met stukken verpakkingskarton (doe dat voorzichtig, zodat je het karton achteraf weer weg kan halen zonder de krant stuk te scheuren). Hang nu jouw kunstwerk aan een raam met veel zonlicht. Na de quarantaine haal je het karton weg en kan je zien wat de tijd en de zon deed met het krantenpapier.
Wat heb je nodig? krantenpapier, tape, verpakkingskarton (bijvoorbeeld van een lege koekjesdoos), schaar/snijmesje, potlood.
Meer info over de kunstenaar en de kunstwerken vind je via deze link.
Kris Martin maakte 34 studies van zijn schedel zonder naar het blad te kijken. Hij tekende dus 34 keer zijn schedel op papier, tekeningen die nu in de tentoonstelling EXIT hangen. Jammer genoeg kan je de tentoonstelling nu niet bezoeken, maar kan je wel zelf aan de slag, zoals de kunstenaar.
Opdracht: ga voor een spiegel zitten. Plaats je balpen op het papier voor je. Kijk nu strak naar je spiegelbeeld en volg met je ogen alle lijnen die je ziet. Je hand volgt dezelfde bewegingen. Hou de balpen steeds op het papier. Niet opheffen en niet stiekem spieken wat je aan het tekenen bent. Kijk pas naar het resultaat wanneer je denkt alle lijnen getekend te hebben. Deel jouw resultaat via #SMAKinquarantaine op Instagram en Facebook.
Materiaal: spiegel, balpen, papier
Meer info over de tentoonstelling EXIT, de kunstenaar en zijn kunstwerken vind je via deze link.
Credit beeld: Still Alive, 2011 - inkt op papier, 34 tekeningen, Burger Collection, Hong Kong
Mark Manders wilde eerst schrijver worden, maar ontdekte dat hij zich beter kon uitdrukken in beelden dan in woorden. Toch schreef hij dit: “’s Nachts, als je in een weiland staat en je je schoen uittrekt, dan kruipt de nacht, die naar meer ruimte verlangt, meteen in je schoen, precies op de plaats waar eerst je voet zat. Je kunt het besef hebben dat de nacht altijd via dezelfde ingang de schoen ingaat als je hem uittrekt. Dit gebeurt op dezelfde manier sinds het bestaan van de allereerste schoen. Als je de schoen echter helemaal dichtplakt en een nieuw gat maakt aan de voorkant, en je maakt bijvoorbeeld een trechterachtige constructie aan het gat, dan ontstaat er op eenvoudige wijze een nieuwe ingang voor de nacht.”
Opdracht: zet jouw schoen tijdens volle maan in de tuin, op de vensterbank van jouw kamer en vang ook de nacht en het maanlicht. Welk verhaal vind je er ’s anderendaags in, schrijf het neer in je dagboek of vertel het aan je ouders!
Meer info over de kunstenaar en de kunstwerken vind je via deze link.